Wandelroute Oss - Megen - Ravenstein (+trein)
Deze knooppuntenwandeling voert je door het open gebied ten noord-oosten van Oss. Je begint bij het station; weldra laat je de stad achter je en loop je door de polder naar het vestingstadje Megen. Vandaar wandel je verder langs de Maas; tenslotte loop je weer een stukje door de polder om bij station Ravenstein te komen. De lengte van deze wandeling bedraagt ca 30 km (met afkortmogelijkheid tot 25 km).
Download (PDF): knooppuntenkaart deel 1 (route west Oss CS - Megen)
Download (PDF): knooppuntenkaart deel 2 (route Oost Megen - Ravenstein CS).
Download (PDF): Informatieflyer wandelroute Oss-Megen-Ravenstein
Dit ga je zien
Startpunt
Spoorlaan
5348 KA Oss
Navigeer naar startpunt
Heilige Geest Kerk/Visserskerk
Linkensweg 45341 CB Oss
Het Kasteel van Oss
Burchtplein 805341 VE Oss
De Meerdijk
De MeerdijkOss
St. Petrus’ Banden kerk
Dorp Straat 15367 AK Macharen
Bed & Breakfast De Oude Pastorie
Kerkstraat 25367 AG Macharen
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven WeeënKapelstraat 53
5366 ZG Megen
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
Kapelstraat 53
5366 ZG Megen
Acropolis - Terras en meer
Broeder Everardusplein 15366 BE Megen
Gevangentoren Megen
Gevangentoren MegenTorenstraat 27
5366 BJ Megen
Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de DoperkerkSt. Jansstraat 2
5355 KC Neerlangel
Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
Sint Jan de Doperkerk
St. Jansstraat 2
5355 KC Neerlangel
Eindpunt
Stationssingel
Ravenstein
Navigeer naar eindpunt
Beschrijving
De lengte van deze wandeling bedraagt ca 30 km (met afkortmogelijkheid tot 25 km) en brengt je van Oss Centraal Station tot vestingsstadjes Megen en station Ravenstein. Neem dus geld of je ov-kaart mee om eventueel van de trein gebruik te kunnen maken.
Startpunt beschrijving: NS station Oss, Spoorlaan 5348 KA Oss.
De route begint aan de stadszijde van het station (dus niet aan de kant van het parkeerterrein). Met de rug naar het station gekeerd sla je hier rechtsaf, Spoorlaan. Even nadat je de overkapping van het perron achter je hebt gelaten ga je bij knooppunt 55 linksaf, Booglaan. Zoals de naam suggereert loopt de straat in een boog; de monumentale villa’s aan de rechterkant zijn gemeentemonument. Sla de tweede straat links in, Burgemeester Van Den Elzenlaan. Je passeert links een parkje; neem op de volgende kruising de weg schuin linksaf, Teugenaarstraat. Aan het eind van de straat de Heilige-Geestkerk (in de volksmond de Visserkerk genoemd, naar de bouwpastoor), hiervóór linksaf, Berghemseweg. Steek de drukke kruising over en sla bij de volgende kruising (knooppunt 52) rechtsaf, Eikenboomgaard.
In de bocht naar links zie je aan de rechterzijde de begraafplaats Eikenboomgaard, met o.a. een grafmonument van de familie Jurgens (bekend van de margarine). Daaropvolgend een bocht naar rechts; op het parkeerterrein rechts van je stond tot de 15e eeuw het kasteel van Oss (de omtrek van dit bouwwerk staat aangegeven in het plaveisel). Steek bij de rotonde rechtdoor over, Koornstraat. Volg op de splitsing (knooppunt 24) de bocht naar links, Rusheuvelstraat. Na ongeveer 750 m, op de kruising met de fietswegwijzer, rechtsaf, Oijenseweg.
Je verlaat de bebouwde kom bij knooppunt 98. Vervolg de weg rechtdoor tot de bocht naar links; sla hier bij de slagboom (knooppunt 66) rechtsaf, de Meerdijk met wilgen rechts en links. Deze Meerdijk stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw als verbinding tussen de Maasdijk en de hogere zandgronden, toen de rivier verder stroomopwaarts nog niet compleet bedijkt was. Het Ossermeer, verderop links langs de dijk, is in feite het restant van een oude Maasarm. Tot de jaren 60 was hier ook het Osse zwembad.
Steek aan het einde van de dijk de weg over en sla aan de overkant (knooppunt 69), linksaf, het fietspad langs de Macharenseweg. Je passeert een bruggetje; ca 50 m verder (knooppunt 81) rechtsaf over het smalle asfaltpad. Na een bocht volgt het pad het kanaal. Aan de linkerkant kom je bij een stukje bos; verlaat hier (knooppunt 80) linksaf de dijk, het pad door het bos. Je passeert een metalen hekje en steekt de drukke weg over; vervolg, weer door een hekje, de weg door het bos. Dit bos is in gebruik bij Brabant Water voor de productie van drinkwater (zie het informatiepaneel). Via weer een metalen hekje kom je bij een asfaltweg; hier (knooppunt 62) rechtsaf, Hoogoordstraat.
Volg deze weg tot de kruising met de drukke Dorpenweg. Hier steek je over; je komt in de Dorpsstraat. Deze maakt een bocht naar rechts; even verder zie je rechts de St.-Petrus Bandenkerk (ca 1865, met een 15e-eeuwse toren). Voorbij de kerk rechtsaf, Kerkstraat. Aan de linkerzijde de Oude Pastorie uit 1833. Sla vóór de rotonde linksaf, het voetpaadje langs de Eusselingstraat, en ga rechtdoor de brug over. Ga voorbij de brug, bij knooppunt 23, linksaf, Sluisweg. De sluis aan uw linkerhand verbindt de haven van Oss via het Burgemeester Delenkanaal met de Maas (G.J. Delen was burgemeester van Oss 1946-1963).
Neem de eerste weg rechts (knooppunt 07), Megensedijk. Volg deze weg tot een samenkomst van vier wegen (knooppunt 28); aan je rechterhand de Kapel van OLV van de zeven weeën. Neem de weg schuin links naar boven en, bovenaan aangekomen (knooppunt 29) het fietspad over de dijk, Maasdijk. Vroeger zou de Maas direct onderlangs deze dijk hebben gestroomd; door de kanalisaties in de jaren dertig is deze bocht rechtgetrokken tot de huidige loop.
Aan het eind van het fietspad steek je (bij knooppunt 5) de weg schuin links over en vervolg de weg over het voetpad aan de linkerkant van de dijk. Blijf dit voetpad volgen, ook waar de dijk naar rechts richting Megen draait; het pad loopt nu langs sportvelden en komt weer uit op de dijk. Steek hier (knooppunt 06) over en blijf de Maasdijk volgen; de bebouwing van Megen ligt aan je rechterhand. Verlaat de dijk bij de eerste weg rechts (knooppunt 53); je komt op de Koolmarkt. Loop langs de linkerkant van het pleintje, Kloosterstraat; de monumentale pomp blijft dus aan je rechterhand. Verderop zie je links het Franciscanerklooster; rechts Acropolis, vroeger Gymnasium, thans gemeenschapshuis. Aan het eind van de straat (knooppunt 47) linksaf, Torenstraat. Aan je linkerhand ziet je de 14e-eeuwse Gevangentoren; hier kom je met een bocht naar rechts (knooppunt 56) weer op de Maasdijk. Blijf de bochten van de dijk volgen en steek de drukke verkeersweg over, Harensedijk. Ook hier zou vroeger de Maas direct onderlangs deze dijk hebben gestroomd; deze arm is echter in de 17e eeuw afgesneden doordat de lus op het nauwste punt spontaan doorbrak (bij het dorpje Appeltern, dat je links aan de overzijde van de Maas ziet liggen). Her en der zijn restanten van de oude arm nog zichtbaar; zij worden druk door watervogels bezocht.
Je blijft de dijk volgen voorbij de bocht naar links, langs de communicatietoren (135 m hoog); verderop een bocht naar rechts; je loopt weer dichter langs de Maas. Gebruik vanaf hier waar mogelijk het wandel/fietspad aan de linkerzijde. Rechts het voormalige Ned-Hervormde kerkje van Dieden (oorspronkelijk 13e eeuw), de stellingkorenmolen Stella Polaris, en de Willibrordruskerk van Demen met daarnaast de pastorie. Net voorbij dit kerkje gaat linksaf het weggetje naar het veer op Batenburg; sla kort daarna (knooppunt 13) rechtsaf, Sint Wilbertstraat. Beneden gekomen sla je scherp linksaf, Burgemeester Canersstraat. In deze straat diverse monumentale boerderijen.
Als je de straat uitloopt kom je vanzelf weer op de Maasdijk (bij knooppunt 16). Gebruik weer zoveel mogelijk het wandel/fietspad aan de linkerzijde. Neem vervolgens (knooppunt 18) de eerste weg rechtsaf, Langelsestraat. Direct rechts het kerkje van St.-Jan de Doper in Neerlangel. Volg de Langelsestraat tot de rotonde en steek de drukke verkeersweg over. Blijf dezelfde richting volgen, De Rijt. De straat maakt een bocht naar rechts.
Op dit punt (knooppunt 41) kun je de wandeling met 5 km bekorten. In de genoemde bocht slaat een smal pad linksaf, Stationspad; dit brengt je in vijf minuten bij NS station Ravenstein.
Voor de volledige route neem je de bocht naar rechts en blijft De Rijt volgen tot waar deze schuin uitkomt op een andere weg (knooppunt 38); sla hier linksaf, Bredestraat. Neem vervolgens de eerste weg links bij knooppunt 37, Bendelaar. In dit gebied is de laatste jaren de waterstand verhoogd, zodat de weilanden aantrekkelijker zijn geworden voor weide- en watervogels.
Houd op de splitsing links aan en neem daarna de eerste weg rechts, Beving. Je steekt het spoor over bij de onbewaakte overweg. Even verderop, bij de zijweg van rechts (knooppunt 53), ga je linksaf het fietspad op, Muizenbergpad. Waar het pad uitkomt op de weg (knooppunt 44) linksaf, Burgemeester van de Wielstraat. Deze komt uit in de bocht van de Schaafdries; houd dezelfde richting aan en volg het fietspad tot station Ravenstein (knooppunt 43).
Horeca onderweg: In Macharen tussen kerk en brug een aantal gelegenheden; ook in Megen diverse mogelijkheden. In Demen, tegenover de afslag naar het veer, een Café-Bierhuis.