Bloemen- en Bijenwandeling Geffen - Oss
Deze themawandeling brengt je langs Imkerij Bijenmuseum Ecopoll Geffen, de landerijen van Landschapsbeheer Oss, de Heemtuin VanTosse, en Natuur- en Milieu-Educatie Centrum en kinderboerderij De Elzenhoek. Deze organisaties willen dat iedereen weet hoe belangrijk bijen en andere insecten voor ons zijn en dat we daarom moeten zorgen voor een gezonde natuur om ons heen.
Dit ga je zien
Startpunt
Bijenmuseum Ecopoll
Leiweg 5c
5386 KR Geffen
Navigeer naar startpunt
Bijenteeltmuseum Ecopoll
Leiweg 5c5386 KR Geffen
Landerij VanTosse
Laantje van Cumberland5343 AA Oss
Natuurcentrum en stadsboerderij De Elzenhoek
Anna van Schuurmanstraat 6025344 TX Oss
Natuurcentrum en stadsboerderij De Elzenhoek
Natuurcentrum en stadsboerderij De Elzenhoek
Anna van Schuurmanstraat 602
5344 TX Oss
Beschrijving
Startpunt: de beschrijving van de route start bij Bijenmuseum Ecopoll, Leiweg 5, 5386 Geffen. Hier tevens (beperkt) parkeergelegenheid, evenals nabij NME/Kinderboerderij (Anna van Schuurmanstraat, Oss).
Bijenteeltmuseum Ecopoll (zie https://zorgimkerijecopoll.nl/) draagt bij om kennis over de honingbij te delen. Eerst en vooral met (aankomende) imkers, en daarnaast met scholieren en met iedereen die interesse heeft in bijen en de natuur. Ecopoll verzorgt bijenvolken door hen altijd voldoende gevarieerd stuifmeel aan te bieden. Ontbreekt dat, dan wordt er aangeplant of er wordt met de bijen naar een goed drachtgebied gereisd. Ecopoll zorgt voor een goede hygiëne in de bijenkast. Bestrijding van de varroamijt gebeurt met natuurlijke zuren. Deze zijn veilig voor de bijen, de imker en uiteraard ook voor de honing. Bezoek Ecopoll en ontdek alles over bijen en hun leefgewoonten
Gerekend met de rug naar het museum sla je op het onverharde pad rechtsaf. Op de T-splitsing rechtsaf, Leiweg. Bij knooppunt 64 steek je de drukke Heesterseweg over en blijft rechtdoor de Leiweg volgen. Op de T-splitsing aan het eind (knooppunt 98) linksaf. Volg het fietspad tot je uitkomt op de Oude Baan (knooppunt 03); sla hier rechtsaf en direct weer linksaf, het fietspad langs de slagboom. Blijf het fietspad volgen tot je het bos weer verlaat en (net na knooppunt 40) uitkomt op de ventweg van de Cereslaan.
Het laatste rechte stuk van het fietspad draagt de naam Galgesteeg. Deze galg zou in de 18e eeuw hebben gestaan ongeveer op het punt waar het verlengde van het fietspad uitkomt op de Rijksweg A59, in de buurt van het huidige benzinestation.
Sla op de ventweg linksaf; steek over bij de stoplichten (knooppunt 44) en ga aan de overkant weer rechtsaf. Neem bij knooppunt 86 de eerste weg linksaf, over het wildrooster, Nicolapad. Steek de Amelsestraat over en vervolg aan de overzijde het fietspad. Je komt bij knooppunt 84 uit op een halfverharde weg; sla hier linksaf, Koningsweg.
Je loopt inmiddels door de Stelt, gelegen tussen Oss en de Rijksweg. Dit gebied is buiten de ruilverkavelingen van de vorige eeuw gebleven; zodoende is de landschappelijke structuur van kleine percelen, bolle akkers en houtwallen nog goed te herkennen. De vrijwilligersorganisatie Landschapsbeheer Oss zet zich in voor het herstel en de ontwikkeling van verantwoord landgebruik. Met aandacht voor cultuurhistorie, maar ook voor de reguliere intensieve vormen van landbouw. In het oude kampenlandschap van de Stelt/Elzen verbouwt Landschapsbeheer Oss traditionele graansoorten zoals spelt, tarwe rogge en haver. Daarnaast worden er cranberries verbouwd. In 2015 is er ook een hopveld aangelegd; hier worden 15 verschillende variëteiten hop geteeld.
Houd bij de splitsing met een bankje (knooppunt 47) links aan en sla bij de volgende splitsing (knooppunt 81) linksaf, Laantje van Cumberland.
Het Laantje van Cumberland is genoemd naar William Augustus, hertog van Cumberland (1721-1764). Deze zoon van koning George II van Engeland was aanvoerder van de gecombineerde Britse, Hannoverse, Nederlandse en Oostenrijkse legers tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748). In 1748 hield hij in de omgeving van Oss besprekingen met de bondgenoten als voorbereiding op de uiteindelijke Vrede van Aken (18 october 1748).
In de bocht zie je links het toegangshek van Landerij VanTosse.
In de Tuinderij vanTosse aan het Laantje van Cumberland is een educatieve proef- en beleeftuin aangelegd met vergeten groenten, kruiden en medicinale planten. In de boomgaard staan hoogstamfruitbomen van oude rassen. Op dinsdag- en donderdagochtend zijn er vrijwilligers aan het werk en is de proeftuin te bezoeken. Loop gerust binnen wanneer de poort openstaat.
Vervolg de route via het holle weggetje tussen de twee aardwallen door; sla aan het eind (knooppunt 80) linksaf. Even verderop zie je links en rechts weer de tuinderij VanTosse. Loop verder tot je op de straat uitkomt; sla hier linksaf, Witte Hoeflaan. Waar links de bebouwing eindigt sla je op de splitsing rechtsaf; volg het voetpad aan de linkerzijde van de weg en steek de Ruwaardsingel over bij de rotonde. Steek ook het fietspad over; je komt op een driesprong van voetpaden bij een vijver (knooppunt 45), houd hier links aan. In de groenstrook zie je links een omheinde hondenlosloopplaats; sla even verderop schuin rechtsaf, Elzeneind.
Vanwege de sterke bevolkingsgroei van Oss werd in de jaren zestig de nieuwe wijk De Ruwaard aangelegd (tussen de Ruwaardsingel en de spoorlijn). Van de oorspronkelijke wegen en paden is het Elzeneind behouden gebleven; deze met statige bomen omzoomde laan biedt nog steeds een fraai gezicht.
Je kruist de drukke Joost van den Vondellaan en loopt het Elzeneindpark in. Ga het bruggetje over en sla direct linksaf. Een het eind volg je de bocht rechtsaf langs de vijver tot de kinderboerderij.
In het educatieve bijenhuisje ’t Korfke op het terrein van NME-centrum en Kinderboerderij de Elzenhoek ontdekken kinderen en hun (groot)ouders van alles over het leven van de bij aan de hand van spelletjes, geluiden, filmpjes en klepjes. Zo komt het sprookje van de honingbij tot leven. En natuurlijk zijn er in het bijenhuisje ook echte bijen te zien. Daarnaast biedt de kinderboerderij natuurlijk dieren als koeien, schapen, kippen en ezeltjes.
Voorbij het NME-centrum vervolg je de route over de brug. Sla het eind hiervan(knooppunt 29) linksaf langs de vijver en steek de drukke Heihoeksingel over. Houd in het park op de splitsing rechts aan en steek verderop de straat (Hertewissel) over (knooppunt 30). Aan het eind van het parkje buigt het pad naar rechts, langs de vijver. Blijf het pad volgen met de vijver aan je rechterhand tot je uitkomt uit op het rood geasfalteerde fietspad langs de spoorlijn. Sla hier (knooppunt 24) linksaf, Oostenakkerstraat.
Waar het fietspad uitkomt bij de weg (knooppunt 22) blijf je het fietspad langs de Bergstraat rechtsaf volgen. Waar de Bergstraat naar links buigt loopt dit fietspad rechtdoor, De Kouwe Noord. Volg dit pad met de bocht naar links en vervolgens weer naar rechts; sla voor het bord ‘doodlopende weg’ weer linksaf. Je komt uit op de Bredeweg, sla hier (knooppunt 63) rechtsaf.
Volg de Bredeweg (pas op, geen trottoir) tot de eerste zijweg links (knooppunt 69); sla hier linksaf, Leiweg. Houd op de splitsing links aan en blijf de Leiweg volgen tot voorbij waar je (bij knooppunt 25) de bebouwing achter je laat. Rechts zie je de standerdmolen Zeldenrust liggen (staat op deze plaats sinds 1982, maar is al veel ouder). Sla voorbij de boerderij rechtsaf en volg het pad (aanvankelijk asfalt, verderop halfverhard) tot de splitsing bij knooppunt 26. Ga linksaf; voorbij de bocht kom je terug bij het uitgangspunt, Ecopoll.