Rondje historisch Kessel
Als ‘jongste’ dorp binnen de gemeente Oss, kent Maren-Kessel toch een verrassend rijke geschiedenis. En deze gaat zelfs terug tot voor onze jaartelling. Romeinen, Bataven, Kelten, belangrijke heren, maar ook Spaanse en Duitse bezetters: ze hebben allemaal hun sporen achter gelaten. Wij gingen op onderzoek en deden een rondje historisch Kessel!
Het zonnetje schijnt, de wandelschoenen aan, wij zijn er helemaal klaar voor! Ons startpunt is de Sint-Lambertus kerk in Maren-Kessel: gebouwd begin jaren 50 in de ‘nieuwe’ woonkern tussen Maren en Kessel. Deze oude kernen werden immers zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. En beide kerken overleefden dit niet. De huidige kerk bevat nog wel de ‘de eerste steen’ van de twee oude kerken. Op zoek naar nog meer historische sporen, op weg naar Kessel dus!
Heerlijkheid Kessel
En die naam Kessel, vroeger Casella genoemd, is afgeleid van het Latijnse castellum. Hiermee verwijzend naar een vroeger fort voor Romeinse troepen: een fort opgebouwd uit resten van een eerdere Romeinse tempel. Maar daarover later meer! Eerst wandelen we langs de plek waar vroeger een kasteel stond, ook wel ‘Het Hof’ genaamd. Nadat Kessel een heer kreeg, en een heerlijkheid werd, is het versterkte kasteel in de loop van de 14e eeuw gebouwd. Naast belangrijke heren, hebben hier eind 16e eeuw ook Spanjaarden gelegerd. In 1801 is het gesloopt. Maar de naam en de omwatering kan je echter nog steeds terug vinden. Hoe bijzonder is dat, je eigen gracht om je woning!
Door den heiligen gang
We lopen verder, en zien in een prachtige, lommerrijke setting de Mariakapel al staan. Een sfeervolle plek voor een momentje van bezinning. Door de eeuwenoude bomen heen zien we de contouren van de voormalige pastorie van Kessel. Dit prachtige rijksmonument, gebouwd in 1873, was de dienstwoning van de katholieke kerk in Kessel. Helaas is deze kerk in 1944 door de Duitse bezetter opgeblazen. Het oude kerkhof ademt nog steeds een bijzondere rust en mystiek uit het verleden.
We vervolgen onze weg over het Kerkpad: zo’n fijn wandelpaadje, nagenoeg verscholen in het groen. Dit oude pad is, als onderdeel van het Lithse padenplan, in ere hersteld: de historische naam ‘den heiligen gang’ is niet te missen. En zie je letterlijk aan je voeten, in het pad.Wil je meer weten over de Lithse paadjes? Lees dan ook eens de blog 'Oude schoenen wijzen de weg in Lith'.
Verdronken soldaten
Vanaf de Kesselse dijk hebben we vervolgens prachtig zicht op het water en de natuur van de Lithse ham. Ook de slingerende dijk, de authentieke boerderijen en dijkhuizen maken dit een fijne wandelroute. We verlaten de verharde weg om achter het Soldatenwiel door te lopen en ons te laten verrassen door dit stukje verborgen natuur. Deze diepe waterplas is al ontstaan in 1795 na een dijkdoorbraak. Hoezo Soldatenwiel dan? Nou, het verhaal gaat dat hier Franse soldaten zijn verdronken. Quelle histoire!
Rare Romeinse jongens
We keren terug, door de groene uiterwaarden van de Lithse ham. Hier lopen we zowaar op historische grond. Niemand minder dan Julius Casaer ‘himself’ heeft hier behoorlijk huis gehouden. Hier vernietigde deze beruchte Romeinse veldheer in 55 v.Chr. twee Germaanse stammen. Toch rare jongens, die Romeinen!
Bij het uitgraven van de Lithse Ham om zand te winnen, werden resten van een Romeinse tempel gevonden. Dit zou zomaar de grootste tempel van Bataafs Nederland kunnen zijn.
Digitale tempel van Kessel
Maar ja, hoe zou die tempel er dan uitgezien hebben? Daar heeft de gemeente Oss iets op bedacht. In een online tentoonstelling kan je de gevonden stenen in 3D van alle kanten bekijken. De onderstaande video laat de 3D visualisatie van de Romeinse tempel zien. Mooi om zo terug in de tijd te gaan!
Deze tempel lag op een logische plek: een belangrijk knooppunt en samenkomst van Maas en Waal. De vele vondsten lijken erop te wijzen dat op deze plek in Romeinse tijd zelfs een stadje lag, genaamd Vada. Wil je meer weten over tempels? In het voorjaar van 2021 verschijnt de fietsroute ‘Tempels langs de Maas’. Deze route voert 50 km langs zo’n 20 locaties langs de Maas.
Video 'De Romeinse Tempel van Kessel'
Note voor gebruikers met een visuele of auditieve beperking: De video is niet gesproken en is voorzien van onderschrift. Tref het in Oss biedt voor spraakcomputers een tekstalternatief voor de video De Romeinse Tempel van Kessel. De videospeler hierboven is helaas nog niet met een toetsenbord te bedienen. De video is, als je een geregistreerd Vimeo-account hebt, wel met een digitaal toegankelijke videospeler te bekijken op Vimeo.
‘Heerlijke’ wandeling
Wij vervolgen onze weg huiswaarts richting Maren-Kessel, over de Kesselse en de Marense dijk. Genoten van de natuurlijke omgeving en de vele, historische verhalen. Het was een ‘heerlijke’ ontdekkingstocht, lekker buiten en geheel corona-proof. Wil jij ook op ontdekking met de historische wandelroute, veel plezier!