Oeverloos theaterroute, cultureel verantwoord en oh wat mooi!
Donderdagavond. Productiemanager en lieve vriendin Anneloes heeft met een groot team de afgelopen maanden hard gewerkt om productie Oeverloos vorm te geven. Samen met vriendin Sylvie zijn wij al 15 jaar de ‘3 musketiers’ dus natuurlijk komen Syl en ik graag kijken.
Als ik volledig eerlijk ben, ben ik niet altijd even cultureel ingesteld. Ik ga liever naar het terras dan naar het theater om zo maar te zeggen. Zonder verwachtingen ga ik dus richting Keent en laat ik het op mij afkomen. En verdomd, ik geloof dat ik mijn instelling moet wijzigen.
Op het eiland Keent volgen we een verhaal op verschillende locaties. Iedere scene speelt zich ergens anders af zodat we aan het eind niet alleen een toneelstuk hebben gezien, maar ook Keent beter hebben leren kennen.
Het verhaal volgt Lot uit Balgoij in haar zoektocht naar een stukje familiegeschiedenis. De moeder van Lot is onlangs overleden en haar vader heeft ze nooit gekend. Haar vader kwam van Keent, verdronken in de Maas nog voor hij wist dat zijn vriendinnetje in verwachting was.
Lot wordt doorverwezen naar de Kermis, daar zou meer informatie zijn. We krijgen een kijkje in de geschiedenis van de kermis met prachtige muziek, dans en de activiteiten die toen op de kermis plaatsvonden. Ook zien we de jonge ouders van Lot en hoe zij verliefd op elkaar worden.
De route gaat verder naar de petjesbar. Hier leren we meer over het eiland keent. Een speler zegt: ik heb Keent nooit verlaten maar ben geboren in Gelderland en zal sterven in Brabant, hoe kan dat?
Het antwoord zoek ik nog even voor je op Wikipedia:
Het plaatsje Keent heeft een Gelders verleden: tot 1923 behoorde het tot de Gelderse gemeente Balgoij, die in dat jaar opging in Overasselt. De Maas liep oorspronkelijk zuidelijk van het dorpje en vormde ook toen de grensrivier. Vanwege het overstromingsgevaar, en in het bijzonder naar aanleiding van een overstroming in 1925, werd de Meander van Keent in 1938 afgesneden en kwam Keent op de linkeroever van de gekanaliseerde rivier te liggen. De verbinding met Balgoij is sindsdien verbroken. Met de Gelders-Brabantse grenscorrectie ging Keent van de provincie Gelderland over naar de provincie Noord-Brabant en werd ingedeeld in de gemeente Ravenstein.
Het hoogwater drijft ons van de petjesbar via de dijk naar de volgende locatie. Op de dijk krijg ik een koptelefoon op en luister ik al wandelend naar de scene. Lot leest de brief voor die haar moeder haar schreef op haar sterfbed. Ik waan mij in het hoogwater, door middel van slim geplaatst textiel (door Patrick Lijdsman), lijkt het alsof het water steeds hoger komt en voel ik het gevaar wat de bewoners van Keent ook ooit hebben gevoeld.
De laatste scene; het bouwen aan een carnavalswagen geheel in de stijl van toen. De zoektocht van Lot komt tot een einde en zo ook ons kijkje in de geschiedenis van Keent.
Voor wie Oeverloos nog niet kent is het zeker een aanrader om de volgende editie eens een kijkje te gaan nemen. Ik ga in ieder geval wel, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.
Maar ook Keent verdient de aandacht. Wat een mooie omgeving en wat een rust! Voor een wandeling of fietstocht met aansluitend een drankje bij het bezoekerscentrum leent Keent zich bij uitstek. Kijk eens op http://www.brabantslandschap.nl.
De mooie foto's zijn gemaakt door Thomas Segers.