Als Sjakie in Museum Jan Cunen
Heb jij het al gezien? Het Gouden Ticket dat in Oss wordt uitgedeeld en doorgegeven. Waarmee je net als in Sjakie en de chocoladefabriek (het beroemde boek van Roald Dahl) een speciale VIP-rondleiding krijgt; dan wel niet door Willy Wonka’s fabriek, maar in Museum Jan Cunen met directeur Herman Tibosch of een van zijn medewerkers. En laat ik Herman nou net treffen als ik de nieuwste tentoonstellingen van het museum wil zien. Zonder Gouden Ticket, maar vol enthousiasme loopt hij met me mee.
Een kunstkenner heeft-ie niet aan mij, al kijk ik graag naar mooie dingen en ben nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Werken van Van Gogh en Ton Schulten spreken me aan. Vooral het kleurrijke, de lichte landschappen. Daar hou ik van. En van het Museum Jan Cunen. Alleen de monumentale locatie is al een bezoek waard. Ooit de luxe fabrikantenvilla van de families Van den Bergh (als Villa Constance) en Jurgens (Villa Johanna). Later meisjespatronaat en stadhuis. Al jaren museum. En nog steeds ademt elke zaal met fraai stucwerk en sierlijk beschilderde plafonds de sfeer uit van de negentiende-eeuwse betere kringen.
Kunst uit noodzaak
Die sfeer voel ik als stemmige vioolmuziek me tegemoetkomt vanuit een van de zalen. Zo passend bij dit rijksmonument. De muziek komt uit een van de vele films bij de tentoonstelling ‘Kunst uit noodzaak’. Veel audiovisuele kunst van Mieke Bal waarbij de verbinding wordt gemaakt met werken uit de collectie van Jan Cunen. Met haar werk laat de videokunstenaar de bezoeker vanuit kunst naar de wereld kijken. Zoals bij het thema ‘Migratie en identiteit’, waarbij beeld en kunstwerk me het gevoel van thuisloosheid en veerkracht geven.
Een hint van Herman is welkom én voldoende om sommige kunstuitingen nog meer te beleven. Zo hebben we het bij het thema ‘Twijfel’ over dingen die de wereld op zijn kop kunnen zetten. Ik kijk dan naar het schilderij ‘’King Dead’ van Iris Kensmil met Martin Luther King letterlijk op zijn kop, omdat de racistische moord op de politiek leider ook óns denken op zijn kop zette. Interessant bij het thema ‘Verlangen’ is de film Madame B over herkenbare verlangens die niet vervuld worden. Terwijl intussen de mysterieuze Heer V onze misstappen met een schuin oog beziet. Boeiend, hoe ik zo al pratend en kijkend de kunst nóg meer beleef, eens terugkijk en me weer wat anders opvalt.
‘Jump!’ met Brabants talent
Het aanwakkeren van verbeelding, dat doet kunst,’ zegt Herman, als we de zoldertrap nemen naar de andere tentoonstelling ‘Jump!’. Hier krijgen acht jonge, beeldende kunstenaars een prachtig podium om hun creaties te tonen. Deze ‘Springplank voor Brabants Talent’ is heel divers, van installatie tot videogame, van schilderkunst tot sculptuur. Mijn aandacht wordt vooral getrokken door het werk van Tessa Chaplin uit Made. Haar schilderij ‘Zonder titel’ spreekt voor zich. Tessa is geïnspireerd door Paul Gauguin (hé, vriend van Van Gogh), die verdween naar Tahiti. Het lukt ook mij zowat in het kunstwerk te verdwijnen. Het is te zien dat ze op zoek gaat naar de kleuren en het authentieke leven in de Oriënt. Het resultaat is kleurrijk en vrolijk. Hoe tof is het als je met kunst je gevoelens zo kunt uiten.
Mogelijk zie ik hier werk van een toekomstige grootheid. En dan was ik er toch maar mooi bij. Zonder Gouden Ticket; al voel ik me met de aandacht en het aanstekelijke enthousiasme van directeur Herman Tibosch en zijn medewerkers al een hele VIP.
Goed om te weten:
- De tentoonstellingen ‘Kunst uit noodzaak’ en ‘Jump!’ zijn - coronaproof - te bezoeken tot 31 januari 2021; geopend van woe tot zon van 11.00 – 17.00 uur; online reserveren per tijdslot.
- Met kinderen kun je vragen naar het gratis Museum Dobbelspel.
- Lees ook de blog van Eefje over Art Based Learning in het Museum Jan Cunen!