Kampioenen, olé, olé!

Spelers met een sjaal om de kop geknoopt. Trainers die bier over zich heen krijgen. Heel het stadion luidkeels: kampioenen, olé, olé! Kampioenen, olé, olé! Kampioenen! Kampioenen! Kampioenen, olé, olé. En dan is het moment daar… de aanvoerder zwiept de kampioensschaal de lucht in! 

Kippenvel in duizenden nekken. Huilende mannen vallen elkaar in de armen. De stad op z’n kop. Dit is hét moment van het seizoen. Dit gaat de geschiedenisboeken in. 

Maar wist je dat die schaal al 35 jaar vlakbij Oss gemaakt wordt? In Alphen, met het handje.

Gullit, Litmanen en Kuijt

In 1985 was Ajax-aanvoerder Dick Schoenaker de eerste die met de prijs van Alphense makelij pronkte. Ruud Gullit, Jari Litmanen en Dirk Kuijt: vele grote clublegendes traden in de voetsporen van Schoenaker. Mannen met een carrière van heb ik jou daar. Gasten die de volgende ochtend alle voorpagina’s sierden.

In elke krant een foto met die zielsgelukkige aanvoerder, uitzinnige teamgenoten én het verfijnde handwerk van Tingieterij ’t Oude Ambacht.
 

Per toeval

Ik wist het niet. Ik kwam er per toeval achter toen ik met m’n gezin vakantie vierde in Alphen. Ik zag een bord met ‘tingieterij’ langs de dijk staan en dacht: laten we hier eens een kijkje nemen. Want ja, hoe vaak kom je in een tingieterij? En hoe ziet deze er überhaupt uit? 

Ik wist het niet. Maar ik liep ook geen enkel risico, want er stond nog een bordje bij. ‘Koffie met verse appeltaart op ons terras aan het water’, las ik een oogwenk. Prima alternatief, dacht ik zo.

Alle tijd in de werkplaats

Die koffie heb ik genomen. En de verse appeltaart ook, mét slagroom, maar niet als escape. Het was razend interessant bij de tingieterij, waarvan er overigens nog maar vier in het hele land zijn. De mannen uit de werkplaats namen alle tijd om elke van m’n 38 vragen te beantwoorden. En om hun vakmanschap te laten zien.

Ik weet zeker dat het geen poging was om drie tinnen tractors voor m’n zoons te slijten. Ze vertelden met liefde en plezier. 
 

Bussen vol

Ze hadden ook de tijd… corona hè. Normaalgesproken kun je niet zomaar op de bonnefooi komen aanwaaien en 38 antwoorden verwachten. Iedere week komen bussen vol bezoekers de dijk af voor een excursie. Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 geïnteresseerden jaar een prachtig, aloud ambacht te zien. 

Onder hen ongetwijfeld een heleboel voetballiefhebbers. Mannen en vrouwen die voortaan met andere ogen naar de kampioensfoto in de krant kijken.

Tin én… kersen

Bart, hoe zit dat nou? Je zou toch éétbare streekproducten voor dit blog gaan ontdekken? 

Ja, ja, dat klopt. Daarom hebben we onze fietstocht nog een stukje vervolgd. Naar de drive-in-kraam van kersenbedrijf Strik-Basten voor verse smoothies, jam en een flinke bak grote, dieprode kersen. Fruit uit het land van Maas en Waal: honderd punten!