Happen & Trappen in de Maashorst: dubbel lekker

De Maashorst met haar diverse natuur, de variatie in bossen, open velden, vennetjes en beekjes. Dat kende ik wel. Dácht ik.  Maar de Happen&Trappen Maashorst-route liet ons over onbekende paden fietsen, nieuwe plekken zien, en ons genieten van fijne terrassen en heerlijk eten. Een verrassingsmenu, zowel natuurlijk als culinair. Als dat geen feestje is?

Slingerend door de natuur

We startten met een hartelijke ontvangst met koffie en appelgebak bij De Pastorie. Dit authentieke pand ademt letterlijk geschiedenis, midden in het dorp Zeeland. Na een vriendelijke uitleg over de route, gebaseerd op de fietsknooppunten, gingen we op pad richting Nistelrode. Dwars door de Maashorst, fietsten we over het fraaie Slingerpad. Wist je dat dit pad al dateert van 1935? We passeerden het buurtschap Slabroek, een plek met een nog veel oudere geschiedenis. We bewonderden de grafheuvels, de oudste en nog zichtbare overblijfselen van het leven van eeuwen geleden. Indrukwekkend.

Van wijstgrond naar bos

Gearriveerd in Nistelrode, installeerden we ons op het ruime terras van Het Pumpke. Wij genoten van ons voorgerecht, van de bedrijvigheid rondom het terras en het zonnetje. Genieten!  We vervolgden onze weg richting Heesch. Onderweg zagen we historische, oude boerderijen. En fietsten we over de unieke wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt.  Om vervolgens na het bosrijke gebied te eindigen bij het Bomenpark in Heesch: tijd voor een soepje, op het mooie terras aan het water.

Opgeladen

Weer opgeladen, onszelf en de fietsen (ja, ja, we maken het onszelf makkelijk!), reden we door het natuurgebied Herperduin. We fietsten over de mooie fietspaden, we zagen de vele (denne)bomen, de stuifzandrestanten van vroeger en het Groot Ganzenven. Het waterpeil van het ven stond erg laag, maar het bleef een prachtig gezicht! Vervolgens reden we door naar Trien in Herpen, waar ons hoofdgerecht op ons wachtte.

Natuurlijke wegen

Van Herpen terug naar Zeeland fietsten we onder meer terug over de Erfdijk: een slingerend dijkje, ooit bedoeld om het hoogwater uit de Maas tegen te houden. Prachtige eiken maken dit een mooie natuurlijke weg. Tip om een aantal dagen te verblijven in dit gebied: kijk eens bij Het Voorhuis! We vervolgden onze weg via het landelijke gebied van Reek tot aan Zeeland. Om daar af te sluiten met een heerlijk dessert bij de Pannekoekenbakker.

Onbezorgd

Deze route is ongeveer 45 km lang en fietste ik samen met mijn moeder. Voor ons een ideale manier om op eigen gelegenheid en tempo, ontspannen en onbezorgd, samen de dag door te brengen. De route was al uitgedacht, de locaties waren al gereserveerd (in coronatijd wel zo handig), en alles was top geregeld. Quality time!